Morwa biała to drzewo liściaste pochodzące z Chin. W Europie znana jest od XI wieku. Występuje również w Polsce. Słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. W ziołolecznictwie wykorzystuje się jej liście, owoce, a nawet korę, dostępne najczęściej w formie suszonej.

Morwa biała suszona – liście i ich właściwości

Substancje czynne zawarte w liściach morwy białej to przede wszystkim:

  • białka,
  • błonnik pokarmowy,
  • flawonoidy: kwercetyna, rutyna i izokwercetyna,
  • alkaloidy,
  • kwas chlorogenowy,
  • kwas askorbinowy (witamina C),
  • kwas foliowy,
  • beta- karoten,
  • makro- i mikroelementy: żelazo, wapń, magnez,
  • substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwwirusowym.

Substancje te w organizmie człowieka:

  • wspomagają prawidłowy metabolizm węglowodanów, w ten sposób, że wpływają na działanie enzymów trawiących węglowodany ograniczając ich wchłanianie bezpośrednio po posiłku, co przyczynia się do zmniejszenia poposiłkowej hiperglikemii. Prawidłowy poziom glukozy we krwi przyczynia się również do utrzymania prawigłowej wagi ciała i wspomaga odchudzanie,
  • działają przeciwutleniająco dzięki czemu chronią komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • zapobiegają utlenianiu cząsteczek cholesterolu LDL, dlatego mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia miażdżycy,
  • przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • pozytywnie wpływają na pracę mózgui i układu nerwowego,
  • chronią wątrobę i nerki przed działaniem szkodliwych toksyn,
  • stanowią wsparcie dla osób odchudzających się,
  • pozwalają obniżyć ciśnienie krwi,
  • są pomocne przy przeziębieniach, grypie, infekcjach, krwawieniach z nosa.

W liściach, a także w korze morwy białej wykryto składniki działające wybielająco na skórę, co może być wykorzystywane w leczeniu przebarwień skóry.

Morwa biała suszona – owoce i ich właściwości

Owoce morwy białej w swym składzie zawierają:

  • węglowodany w postaci łatwo przyswajalnych cukrów: glukozy, sacharozy, maltozy i fruktozy,
  • tłuszcze (w tym nienasycone kwasy tłuszczowe),
  • białko,
  • błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego i sprzyja odchudzaniu,
  • witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • witaminę B2 która wspiera układ odpornościowy i nerwowy oraz działanie wzroku,
  • niacynę zwaną witaminą B3 bądź PP – bierze udział w ponad 300 reakcjach biochemicznych, pełni też ważną funkcję ochronną dla komórek nerwowych,
  • sód – reguluje ilość oraz rozkład wody w ludzkim organizmie oraz wpływa na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • fosfor, który wpływa na zdrowie zębów,
  • magnez – niezbędny do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu,
  • żelazo, które odgrywa ważną rolę w transporcie tlenu w organizmie,
  • wapń, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz pozwala zachować zdrowe kości,
  • cyjanidyny działające ochronnie na mózg, zapobiegając jego uszkodzeniom i rozwoju choroby Alzheimera,
  • antyoksydanty, chroniące organizm przed wolnymi rodnikami,
  • aminokwasy egzogenne (których organizm nie jest w stanie wyprodukować) – argininę, leucynę, metioninę i treoninę.

Morwa biała suszona jest niskokaloryczne. W 100g znajduje się około 67 kcal.

Background obraz autorstwa luis_molinero - www.freepik.com